Bahasa Kasih

The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate. Sumber: Wikipedia

Ada 5 Bahasa Kasih, yaitu:

Physical Touch

Physical Touch

A person whose primary language is Physical Touch is, not surprisingly, very touchy. Hugs, pats on the back, and thoughtful touches on the arm—they can all be ways to show excitement, concern, care, and love. Physical presence and accessibility are crucial, while neglect or abuse can be unforgivable and destructive. Appropriate and timely touches communicate warmth, safety, and love to you.
Quality Time

Quality Time

In Quality Time, nothing says “I love you” like full, undivided attention. Being there for this type of person is critical, but really being there—with the TV off, fork and knife down, and all chores and tasks on standby—makes you feel truly special and loved. Distractions, postponed activities, or the failure to listen can be especially hurtful. Whether itʼs spending uninterrupted time talking with someone else or doing activities together, you deepen your connection with others through sharing time.
Acts of Service

Acts of Service

Can helping with homework really be an expression of love? Absolutely! Anything you do to ease the burden of responsibilities weighing on an “Acts of Service” person will speak volumes. The words he or she most wants to hear: “Let me do that for you.” Laziness, broken commitments, and making more work for them tell speakers of this language their feelings don’t matter. When others serve you out of love (and not obligation), you feel truly valued and loved.
Words of Affirmation

Words of Affirmation

Actions don’t always speak louder than words. If this is your love language, unsolicited compliments mean the world to you. Hearing the words, “I love you,” are important— hearing the reasons behind that love sends your spirits skyward. Insults can leave you shattered and are not easily forgotten. You thrive on hearing kind and encouraging words that build you up.
Update: Ternyata yang ditaruh baru 4.. Makasih yah Zilko sudah ingetin 😛 1 lagi Receiving Gifts.
Receiving Gifts

Receiving Gifts

Don’t mistake this love language for materialism; the receiver of gifts thrives on the love, thoughtfulness, and effort behind the gift. If you speak this language, the perfect gift or gesture shows that you are known, you are cared for, and you are prized above whatever was sacrificed to bring the gift to you. A missed birthday or a hasty, thoughtless gift would be disastrous—so would the absence of everyday gestures. Gifts are heartfelt symbols to you of someone else’s love and affection for you.
Sumber dari http://www.5lovelanguages.com. Kalau mau test Bahasa Kasih mu apa boleh ikuti test nya dilink yang sama.
Di Bimbingan Pra Nikah di Gereja, selain tes personaliti dan karakter, juga ada tes 5 bahasa kasih ini. Tujuannya tentu saja untuk lebih memahami pasangan. Dari tes kemarin gw dapat Physical Touch dan Quality Time, sedangkan Ai dapat Quality Time dan Acts of Service.
Sebenarnya tanpa tes gw dah tau sih bahasa kasih gw, dan Ai sudah sadar soal itu. Hal-hal sederhana macam Ai lupa pegang tangan gw pas lagi jalan bisa bikin gw kesel. Terkesan lebay yah, tapi gw emang begitu. Gw senang pegangan tangan dan rangkulan. Kapan lalu pernah ngobrol sama yang lain terus gw bilang kalo gw senang kalau pas di eskalator trus Ai meluk gw dari belakang. Hihi.. Sekarang kalau jalan Ai pasti reflek pegang tangan gw.
Ai juga bisa terlihat kalau dia senang dilayani, lagi, hal-hal sederhana macam bersihin sendok garpunya pakai tisu kalau lagi makan diluar bisa bikin dia senang. Makanya gw pun berusaha bikin dia senang dan merasa dicintai lebih lagi dengan hal-hal begitu. Tapi gw pikir bahasa kasih Ai satu lagi adalah Words of Affirmation, soalnya dia senang kalau gw puja-puji didepan banyak orang. Ternyata ada bahasa kasih kami yang sama, yaitu di Quality Time. Mungkin ini lah alasan paling kuat kenapa gw ma Ai betah banget duduk santai didepan kost yang banyak nyamuknya itu. Haha. Kadang kalau kami sepertinya (jarang banget terjadi) sudah kehabisan ide ngobrol ya kami akan tetap duduk sebelahan tanpa bicara alias liatin hp aja.
Begitulah hasil tes kami, bagaimana? Kamu sudah tau belum Bahasa Kasih kamu apa? 😀